Anksiyete ve Zorunlu Askerlik

6 yıl 1 ay önce 1Yorum, 9505Görüntüleme
Merhaba, ben 2011 yılından beri anksiyete hastasıyım ve şu anda da Yaygın Anksiyete Bozukluğu raporu üzerinden ilaç kullanmaktayım. Bu hastalığı bir türlü tam olarak gideremiyor ve ancak ilaç kullanımı ile kontrol altında tutabiliyorum. Fakat ilaç düzene koyduğum stabil hayatımda anksiyete ataklarını kısmen engelliyor olsa da somut olgularla karşı karşıya kaldığımda ilacın etkisi ortadan kalkıyor ve psikolojik, fiziksel ve sosyal olarak olayın ağırlığına göre zarar görüyorum. Bu bağlamda beni en çok zorlayan ise, askerlik tecilimin bitmesine çok az bir süre kalmasından ötürü zorunlu askerlik. Her geçen gün kaygı boyutum gitgide büyüyor ve kullandığım Paxera 20 mg ilaç da etki etmemeye başlıyor. Askerlikle ilgili bürokratik sürece girme halinde bu hastalığın beni uzun süreli belki de kalıcı hasarlara maruz bırakabileceğini görebildiğimden şimdiden bir çok devlet hastanesi psikiyatristi ve askerlik şubesi ile görüştüm. Devlet hastanelerinde görüştüğüm psikiyatristler, anksiyetenin askerlik için muafiyete neden olacak bir hastalık olmadığını söylemelerine ek olarak oldukça saygısız ve meslek etiğine aykırı söylemlerde bulundular. Fakat araştırdığımda Türk Silahlı Kuvvetleri yönetmeliğinde tekrarlayabilir ya da kronik anksiyetenin muafiyet veren hastalıklar listesinde olduğunu gördüm. Bu konuda şu an için özel klinik ücretlerini karşılayacak durumum ve hangi doktorun bana yardımcı olacağını da bilemediğimden ön bilgi almak için buraya başvurdum. Görüşleriniz ve yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederek, aşağıya konuyla ilgili yönetmelik maddesini sizin de göz atabilmeniz için bırakıyorum. Alt maddelerden ''A'' muafiyet gerektirmiyorken, ''C'' durumu erteleme nedeni sayılıyor. ''B'' ve ''D'' maddelerindeki durumu taşıyan hastalar ise askerlikten muaf sayılıyor.
''MADDE 16
A) 1. Geçirilmiş nevrotik bozukluklar (anksiyete, depresif, obsesif spektrum, travma ve strese bağlı bozukluklar, somatoform, dissosiyatif, yeme bozuklukları ve bunların alt tipleri).
2. Tedavi ile kontrol altına alınmış (remisyonda) nevrotik bozukluklar (anksiyete, depre-sif, obsesif spektrum, travma ve strese bağlı bozukluklar, somatoform, dissosiyatif, yeme bozuk-lukları ve bunların alt tipleri).
AÇIKLAMA: Tedavi ile klinik düzelme sağlanmış, idame tedavisi devam eden, işlevsel-lik düzeyi yeterli olgular.
3. Hafif konuşma bozukluğu.
AÇIKLAMA: İşlevsellik düzeyini anlamlı derecede etkilemeyeceği değerlendirilen çok hafif psikojenik olgular.
B) 1. Tekrarlayıcı nevrotik bozukluklar (anksiyete, depresif, obsesif spektrum, travma ve strese bağlı bozukluklar, somatoform, dissosiyatif, yeme bozuklukları ve bunların alt tipleri).
AÇIKLAMA: Tedavi ile kontrol altına alınmış ve tedavi uyumu iyi olan ancak işlevsellik düzeyi etkilenmiş olgular.
C) Bu maddenin (A), (B) ve (D) dilimlerinde yer alan hastalıkların tedavi, izlem ve neka-het halleri.
D) 1. Kronik nitelik kazanmış nevrotik bozukluklar (anksiyete, depresif, obsesif spektrum, travma ve strese bağlı bozukluklar, somatoform, dissosiyatif, yeme bozuklukları ve bunların alt tipleri).
AÇIKLAMA: Dirençli veya rezidüel bulgularla seyreden ve işlevselliği bozulmuş olan olgular.''

genel anksiyete bozukluğu adli psikoloji-adli psikiyatrri askerlikle ilgili kaygılar ilaçla tedavi paroksetin

{{toplam_adet}} Yorum